najava programa 19.-30.6. avtorsko pravo

Glavna tema tokratnega oddajanja bo namenjena avtorstvu. Ogledali si bomo, kako v praksi deluje avtorsko pravo na glasbenem, vizualnem in intermedijskem področju, kako poteka digitalizacija.

RadioCona podpira urejene avtorske pravice, a ne podpira zaviranja kreativnosti, ki se dogaja ob uveljavljenem uresničevanju zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. V praksi tako lahko kaj hitro prideš do tega; da v javnem prostoru ne smeš izvajati lastnega avtorskega dela, ne da bi zato plačeval nadomestila kolektivni organizaciji.

V času oddajanja smo odprli PRAVNO PISARNO za avtorska vprašanja. Vabimo vas, da jo obiščete in postavite vprašanja.

Opozoriti želimo na praktično delovanje veljavne zakonodaje in njene posledice, ki po 147. členu omogoča kolektivnim organizacijam, da pobirajo nadomestila v imenu avtorjev, ki niso in tudi ne želijo postati njeni člani. Programsko se bomo držali zakonodaje, a ne bomo plačevali prispevke kolektivnim organizacijam. Tako ne bomo predvajali glasbe ne branega besedila.

Pripravljamo soočenja z vrsto umetniki, ustvarjalci avtorskih del. Pogovarjali se bomo s pravniki in drugimi strokovnjaki na področju avtorskega prava.

Zanima nas, ali se avtorji zavedajo svojh pravic, ki jim jih obstoječa zakonodaja ponuja. V kakšnih razmerjih do naročnika ustvarjajo? Kakšne avtorske pogodbe podpisujejo?

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s%d bloggers like this: